Anasayfa TPQ Hakkında İletişim Facebook Twitter Abone Ol
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun TPQ için kaleme aldığı “Türk-Ermeni İlişkileri: ‘Adil Hafıza’ Mümkün mü?” isimli makalesi “adil hafıza” kavramının Türk-Ermeni tarihi, özellikle de 1915 olaylarına uygulanmasının tartışılması için önemli bir fırsat oldu. Basının yoğun ilgisinin yanı sıra, Davutoğlu’nun makalesine, TPQ Danışma Kurulu üyesi ve Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan’ın Danışmanı Profesör Gerard Libaridian’ın eleştirel yazısı konuya değişik bir boyut getirdi.

Sizi de bu sohbete katılmaya davet ediyoruz: #JustMemoryDebate

Tartışmanın Gidişatı
 

9 Haziran 2014: Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Türk-Ermeni İlişkileri: ‘Adil Hafıza’ Mümkün mü?” isimli makalesi TPQ’nun bahar 2014 sayısında yayımlandı.

“Bu süreçte sıklıkla kullandığımız ‘adil hafıza’ kavramı kilit öneme sahip. Bu, tarihe tek taraflı bir hafızayla bakmamak gerektiğine işaret ediyor. Türklerin ve Ermenilerin karşılıklı olarak neler yaşandığını, anlamaları için birbirlerinin hafızasına saygı göstermesi gerekiyor. Son derece büyük trajedilerin yaşandığı 1915 yılı Ermeniler için tehcir yılı. 1915 öncesi ve sonrası ise aynı zamanda Türklerin de Anadolu’da büyük trajedilerle karşı karşıya kaldığı yıllar. Bu dönemler Türkler için Balkan Savaşları demek, Çanakkale demek, Kurtuluş Savaşı demek, kısacası Türklerin varoluş mücadelesi verdiği yıllar demek. Aslında bu yıllar ‘ortak acılar’ın yaşandığı yıllar.”

img2

Basın Bakan Davutoğlu’nun TPQ Makalesine Yanıt Verdi:


img2

26 Haziran 2014:Türkiye ‘yeni dönem’e başlamak için Ermenistan’ın ‘cesur adımlarını’ bekliyor” Hurriyet Daily News

“Turkish Policy Quarterly dergisinin bahar sayısında yayımlanan makalesinde Davutoğlu, Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın yeni adımlar için bir temel oluşturabileceğini yazdı.”


26 Haziran 2014:‘Adil Hafıza’: Davutoğlu Ermenilere soykırımı reddetmelerini öneriyor” Asbarez.com

“Davutoğlu’nun savunduğu ‘cesur adımlar’ Ermenilerin Ermeni Soykırımını reddetmesini ve Türkiye’nin tarih yorumunu benimsemesini öngürüyor. ‘Ortak acılar’ gibi ifadelerle yeniden öne sürülen bu yorum, Davutoğlu’nun düşüncesine göre ‘Adil Hafıza’yı gerçekleştirecek.”

img2

img2

30 Haziran 2014:Davutoğlu bir teorisyen ve siyasetçi olarak ciddi bir kriz yaşıyor” Panarama.am

“Melkonyan, Davutoğlu’nun bir siyasetçi ve teorisyen olarak büyük bir kriz yaşadığının ve teori ile siyaseti birbirine karıştırdığını ifade etti.”


4 Temmuz 2014:Giro Manoyan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak Ermenistan’ı ziyaret edebileceğini söylüyor” Public Radio of Armenia

“Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Turkish Policy Quarterly dergisinde yayımlanan makalesinde ‘1915 olayları çevresinde adil olmayan hafıza’ yaratıldığını söylüyor. Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak) başkanı Hay Dat ve Siyasi İşler Ofisi başkanı Giro Manoyan’a göre bu, Türk Dışişleri Bakanı’nın tarihi ve gerçekleri çarpıtmak için yeni bir girişimi.”

img2

Ermenistan Cumhurbaşkanı Tartışmaya Katıldı


img2

10 Temmuz 2014:Sarkisian, Davutoğlu’nun ‘Adil Hafızası’nı reddetti” The Armenian Weekly

“Davutoğlu’nun son açıklamalarına atıf yapan Sarkisian, Bu ‘adil hafıza’ değil dedi. ‘Adil Hafıza’yı kabul edemeyiz, çünkü bu Ermeni Soykırımını reddetme politikasının, güncellenmiş, geliştirilmiş ve yeniden ambalajlanmış şekli.’”


16 Temmuz 2014: Gerard Libaridian’ın Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun makalesine yazdığı eleştiri TPQ websitesinde yayımlandı

“Ermeni meselesine ya da diğer herhangi bir konuya, sanki zaman ve tarih Osmanlı İmparatorluğu ile başlamış gibi ele almak tarihin mantığına ters. Osmanlı İmparatorluğu öncesinde ve dışında da bir dünya vardı ve bu dünyada, söz konusu coğrafyada Türk kelimesi ortaya çıkmadan çok önce, güncel Türkiye topraklarında kurulmuş Ermeni devletleri, Ermeni halkı ve Ermeni kimliği vardı.”

img2

img2

22 Temmuz 2014:Profesör Libaridian, Türk Dışişleri Bakanı’nın ‘adil hafıza’ çağrısına yanıt verdi” Hurriyet Daily News

“‘Adil’ ve ‘hafıza’ konseptleri kulağa dürüst ve yüce geliyor; ancak bu iki kelimenin yan yana gelmesi Davutoğlu’nun düşündüğünden daha fazlasını açığa vuruyor. Adil kelimesi ahlaki bir kategoriye, ‘hafıza’ ise geçmişe yönelik önemli olmasına karşın yanıltıcı olabilecek bir bilgi kategorisine işaret ediyor. Burada, ahlaki ve sosyal kategoriler birbirlerine karıştırılarak sorunun özü olan ‘tarih’ atlanıyor.”


1 Ağustos 2014:Davutoğlu 1915’e dair hiçbir analiz veya açıklama önermiyor” AGOS

“Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ‘Ermeni meselesi’ üzerine Turkish Policy Quarterly’de (TPQ) yer alan makalesine karşı, aynı derginin internet sitesinde, Diaspora’nın etkili isimlerinden ve aynı zamanda Türkiye ile diyaloğa açık bakış açısıyla tanınan Gerard Libaridian, cevap niteliğinde bir makale yayımladı.”

img2


Yorumunuz mu var? Tartışmaya Katılın #JustMemoryDebate